неділю, 27 січня 2008 р.

ТЕЛЕВІЗІЙНЕ НАСИЛЬСТВО ПРИГНІЧУЄ ГЛЯДАЦЬКУ АГРЕСИВНІСТЬ

Сцени насильства часто з’являються у телепросторі. Та чи ви колись задумувалися над тим, чи може їх перегляд змусити вас поводитися інакше?

Photobucket

Американські вчені дійшли висновку, що перегляд сцен насильства по телебаченню знижує активність ділянок мозку, що відповідають за контроль рівня агресивності людини. Такі мозкові зміни можуть знизити здатність особи до контролю власної агресивності.

Дослідники Медичного центру при Колумбійському університеті провели експеримент, учасникам якого запропонували переглянули декілька уривків з популярних фільмів, що містили у собі сцени насильства. У дослідженні науковці послуговувалися апаратом магнітно-резонансного сканування мозку (fMRI)один з різновидів детектора брехні. Результати показали, що перегляд «жорстоких» телешоу, призводить до пригнічення активності ділянок мозку, що відповідають за агресивну поведінку.

Опісля піддослідним показали інші (контрольні) уривки фільмів без сцен насильства. Проте ці кіношматки включали в себе жахи або сцени активної фізичної діяльності героїв. Та виміри приладів жодних змін у мозкових «агресивних» ділянках учасників не зафіксували.

«Навіть коли рівень активності в контрольних фільмах був ідентичним, ми не побачили тих же змін в мозковій діяльності, які ми спостерігали, при перегляді учасниками уривків фільмів зі сценами жорстокості» – каже Джой Хірш, директор Колумбійського медичного центру.

За матеріалами Eurekalert

Немає коментарів: